Risico’s van een wenkbrauwlift

Gevolgen als napijn, bloeduitstortingen, zwellingen, verkleuringen en gevoelloze huid komen net als bij elke andere operatieve ingreep, ook bij een wenkbrauwlift voor. Dit soort bijkomstige ongemakken kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk en doorgaans van korte duur. Risico´s die wel verregaande gevolgen kunnen hebben zijn:

Nabloeding

De gevolgen van nabloeding worden veelal voorkomen met behulp van wonddrains. Nabloedingen zijn vrij eenvoudig te verhelpen door middel van een kleine vervolgingreep waarbij het nabloedende bloedvaatje wordt gedicht.

Infectie

Bij elke operatieve ingreep bestaat de mogelijkheid dat operatiewonden geïnfecteerd raken. Het toedienen van antibiotica verkleint het risico op infectie. Infectie van operatiewonden komt zelden voor en het risico is dan ook zeer gering. De ernst van een infectie hangt af van de soort ziekteverwekker en hoe snel en adequaat de infectie wordt bestreden.

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf komen zeer zelden voor. Deze complicaties kunnen echter wel leiden tot tegenvallend resultaat.

Zenuwbeschadiging

Heel soms wordt tijdens de operatie een aangezichtszenuw beschadigd die verantwoordelijk is voor het optrekken en omhooghouden van een van beide wenkbrauwen. Hierdoor kan een van de wenkbrauwen gaan hangen waardoor een asymmetrisch effect ontstaat. Meestal herstelt zulk soort letsel vanzelf, maar soms is een vervolgingreep nodig om de schade te herstellen.

Asymmetrie

Het resultaat van een wenkbrauwlift is niet altijd 100 procent symmetrisch. Soms is het resultaat dermate asymmetrisch dat een correctieve ingreep nodig is om de asymmetrie te herstellen.

Gevoelsstoornissen

Bij het losmaken van de huid voor een wenkbrauwlift worden zenuwen beschadigd. Dit veroorzaakt een merkwaardig gevoel dat na verloop van tijd vanzelf herstelt. In zeer zeldzame gevallen is deze indicatie van permanente of semipermanente aard.