Schaamlipverkleining: Voor en na de operatie

Voordat iemand besluit tot het operationeel laten corrigeren van de schaamlippen is het verstandig om een afspraak te maken met een huisarts of gynaecoloog. Deze kan precies vertellen of de operatie een reële overweging is. Voornamelijk jongere meisjes die de eerste jaren doormaken van de puberteit hebben namelijk niet altijd een wezenlijk beeld van hoe de vagina er ‘normaliter’ uit ziet en wat ‘gebruikelijke’ afmetingen zijn voor de vrouwelijke genitaliën. Het is in ieder geval geenszins abnormaal wanneer de binnenste schaamlippen en de clitoris zichtbaar zijn.

De plastisch chirurg zal voorafgaand aan de operatie het beoogde resultaat met de patiënt bespreken, evenals de operatiemethode die gebruikt zal worden. Alhoewel de patiënt natuurlijk zelf bepaalt hoe en wat er gecorrigeerd dient te worden, is het belangrijk te weten dat de schaamlippen de biologische functie hebben de vaginale opening te beschermen. Een overcorrectie is daarom niet wenselijk.

De operatie

De operatie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog of plastisch chirurg in een ziekenhuis of privékliniek en duurt meestal één a twee uur. Een schaamlipverkleining vindt doorgaans plaats onder lokale verdoving die middels enkele injecties in de schaamlippen wordt toegediend. Deze injecties worden door veel patiënten als behoorlijk pijnlijk ervaren. De binnenste schaamlippen bevatten namelijk erg veel zenuwvezels die uiterst gevoelig zijn.

Alvorens de operatie plaatsvindt, zal de operatielocatie worden gereinigd met een desinfectans om wondinfectie te voorkomen. Vervolgens wordt de rest van de schaamstreek afgedekt met steriele doeken. Daarna wordt het operatiepatroon afgetekend op de schaamlippen waardoor de arts exact kan zien welk gedeelte verwijderd dient te worden.

Het teveel aan schaamlipweefsel wordt weggesneden en de wondjes die achterblijven worden vervolgens met een speciaal minuscuul apparaatje gecoaguleerd (dichtgebrand). Het dichtbranden gaat nabloeding van de bloedvaatjes tegen. De operatiewondjes worden daarna gehecht met oplosbaar hechtdraad.

Nadat de wondjes zijn gehecht zullen ze nog even worden gekoeld om zwelling en nabloeding tegen te gaan. Normaal gesproken is een schaamlipverkleining een poliklinische ingreep. Van een overnachting is dus alleen sprake wanneer zich complicaties voordoen. Er blijven doorgaans geen opvallende littekens achter.

Methodes schaamlipverkleining

Er zijn een aantal methoden die gebruikt worden om een schaamlipverkleining uit te voeren:

Klassieke methode:

Met deze methode kunnen de binnenste – en overigens ook de buitenste – schaamlippen simpelweg worden ingekort. Dit gebeurt door er in een rechte lijn een randje af te halen. Deze methode wordt ook wel trimmen genoemd.

Zigzagmethode:

Middels deze methode worden de binnenste schaamlippen met V-vormige incisies ingesneden. Hierdoor wordt slechts een deel van het donkerdere buitenste randje van de binnenste schaamlippen verwijderd en juist wat meer van het diepere weefsel. De kans op soepelheid van de littekens na het genezingsproces is bij deze methode groter. Een rechtlijnig litteken trekt namelijk sneller samen tijdens de wondgenezing waardoor stugheid kan optreden.

Innemen van het clitoriskapje:

Wanneer de clitoris als te groot wordt ervaren, kan bij een schaamlipverkleining desgewenst ook overtollig weefsel van de clitoris operatief worden verwijderd.

Nazorg

De wondjes genezen meestal vrij snel. Het is verstandig om tot een week na de operatie rustig aan te doen zodat de wondjes effectief kunnen genezen. Zware arbeid, sporten en seksueel contact is gedurende deze periode onverstandig. Na plusminus twee weken kunnen de dagelijkse activiteiten gewoonlijk worden hervat.

Voor een goede hygiëne wordt er doorgaans aangeraden om na de operatie maandverband te dragen en dit regelmatig te vervangen. Meermaals per dag lauw douchen of in bad gaan versnelt het genezingsproces en houdt de operatiewondjes schoon.

De hechtingen verdwijnen binnen enkele weken en mogen nimmer met de hand worden losgepeuterd.

Tegen de pijn – en om infectie te voorkomen – kan met regelmaat Ibuprofen worden ingenomen. Dit is een middel dat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt en te verkrijgen is bij de apotheker. Om het slapen gemakkelijker te maken, kan de patiënt een kussen tussen de benen klemmen waardoor de druk rondom de operatielocatie afneemt.

Risico’s

Nabloeding

De gevolgen van nabloeding worden veelal voorkomen door het coaguleren. Toch komt nabloeding weleens voor. Het is daarom verstandig om enkele uren in de buurt van de locatie te blijven waar de operatie plaatsvond. Nabloedingen zijn vrij eenvoudig te verhelpen door middel van een kleine vervolgoperatie met als doel het nabloedende bloedvaatje te dichten.

Infectie

De mogelijkheid bestaat altijd dat de operatiewondjes geïnfecteerd raken. Het komt slechts zelden voor en het risico is dan ook zeer gering. De ernst van een infectie hangt af van de soort ziekteverwekker en hoe snel en adequaat de infectie wordt bestreden.

Gevoelstoornissen

De schaamlippen kunnen overgevoelig, minder gevoelig of gevoelloos raken en dit kan tot enkele weken aanhouden. In uiterst zeldzame gevallen is de gevoelsstoornis van semipermanente of permanente aard.

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf komen zeer zelden voor. Deze complicaties kunnen leiden tot tegenvallende resultaten.