Penisvergroting / Penisverdikking: De operatie

Een penisverlenging of penisverdikking wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg en vindt plaats in een ziekenhuis of privékliniek. De operatie geschiedt onder algehele verdoving oftewel narcose en duurt – afhankelijk van de complexiteit van de ingreep – één tot drie uur.

Penisverlenging

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, wordt er middels een operatieve penisverlenging geen extra lengte toegevoegd aan de penis. Doch het deel van de penis dat zich in het lichaam bevindt wordt naar buiten getrokken. In de buikholte – onder de blaas – zit gemiddeld 2 à 5 centimeter aan inwendige penislengte die middels een operatieve ingreep naar buiten kan worden gehaald en zodoende kan worden toegevoegd aan de uitwendige penislengte.

Het inwendige uiteinde van de penis – oftewel de peniswortel – zit met bindweefselbanden oftewel ligamenten verankerd aan het schaambeen. Om de penis aan de buitenkant te verlengen, dienen er incisies te worden gemaakt in twee ligamenten zodat de penis vrij komt te liggen en naar buiten kan worden getrokken. De twee ligamenten die de penis met het schaambeen verbinden: het fundiforme ligament – aan de basis van de penis en suspensoire ligament – aan de basis van het scrotum – worden deels of geheel afgesneden.

Om bij de ligamenten te komen wordt er een incisie gemaakt in de buik, net boven het schaambeen en de basis van de penisschacht. Deze incisie wordt doorgaans gemaakt met een scalpel. Het maken van incisies met een laser komt ook voor, vooral wanneer het risico op overmatig bloedverlies groot is.

Wanneer de ligamenten helemaal zijn doorgesneden, worden ze verder naar de buikwand toe gepositioneerd en opnieuw vastgehecht met oplosbare hechtingen. Vervolgens wordt de operatiewond laagje voor laagje gedicht met oplosbare hechtingen. Aan het huidoppervlak wordt de operatiewond gedicht met enkele niet-oplosbare hechtingen.

In slappe toestand van de penis is doorgaans de volle 2 à 5 centimeter aan lengtewinst zichtbaar. In erectie zijn meestal maar enkele centimeters te zien omdat de ondermijnde ligamenten de verstijfde penis er niet meer van weerhouden ietwat naar binnen te trekken. Een penisverlenging staat overigens bekend als een relatief risicovolle en pijnlijke onderneming.

Penisverdikking

De penis kan dikker worden gemaakt door het inbrengen van verschillende soorten vulmiddelen. Een veelgebruikte methode is lipostructure ofwel lipofilling. Lipostructure of lipofilling is een plastisch-chirurgische methode waarbij – meestal uit de onderbuik, heupen of dijbenen – vetweefsel wordt weggezogen, wat vervolgens elders in het lichaam wordt teruggespoten.

Het vetweefsel wordt met een vacuümpompsysteem en een zuigbuis uit het lichaam gezogen en opgevangen in een reservoir (liposuctie). Vervolgens wordt het vetweefsel grondig gefilterd waardoor meer van de gewonnen vetcellen de ingreep zullen overleven. De gereinigde vetcellen zullen tenslotte met een holle injectienaald worden ingespoten in de penis (lipostructure / lipofilling).

De vetcellen drijven als het ware in de penis en worden nergens door vastgehouden. Hierdoor kunnen ze gaan samenklonteren waardoor onregelmatigheden ontstaan aan de oppervlakte van de penisschacht. Ook komt het voor dat een deel van de geïnjecteerde vetcellen alsnog afsterft. Door dit toedoen zijn vaak meerdere injecties nodig.

De vetcellen verstijven logischerwijs niet tijdens een erectie waardoor de buitenwand zacht blijft en onnatuurlijk aanvoelt. De glans oftewel de eikel kan overigens niet worden opgevuld waardoor een penisverdikking de verhoudingen van de penis kan verstoren.

Alloderm®

Alloderm® is ook een vulmiddel dat kan worden gebruikt voor het verdikken van de penis. Alloderm® wordt vervaardigd uit geprepareerde menselijke huid. Lichamelijke afstotingsverschijnselen komen daardoor niet voor bij Alloderm® en het product wordt optimaal ingekapseld door omliggend lichaamsweefsel. Injecties met Alloderm® zijn erg prijzig. Het grootste voordeel van Alloderm® is dat het lipostructure overbodig maakt.

Softform®

Ook Softform® wordt regelmatig gebruikt als vulmiddel voor een penisverdikking. Softform® is vast van vorm en dus niet injecteerbaar. Er zullen een of meerdere minuscule incisies moeten worden gemaakt aan de basis van de penisschacht om het vulmiddel door naar binnen te brengen. Softform® bestaat uit een zacht polymeer buisje dat in verschillende formaten verkrijgbaar is. Wanneer het buisje is ingebracht zal het worden ingekapseld door omliggend weefsel. Het implantaat zal altijd voelbaar blijven. Het grootste voordeel van Softform® is dat het niet ‘ronddrijft’ maar netjes op zijn plek blijft zitten.

Aquamid®

Tenslotte is er Aquamid® waarmee de penis kan worden geïnjecteerd. Aquamid® is een moderne hydrogel – een gel op waterbasis – met een toegevoegd acrylaat. Het vulmiddel wordt ingespoten in de penis waarna het door omliggend weefsel wordt ingekapseld. Aquamid® staat erom bekend dat het in zeer zeldzame gevallen een zeer felle allergische reactie teweegbrengt. Doorgaans wordt er dan ook een allergietest afgenomen alvorens Aquamid® wordt geïnjecteerd. Aquamid® bestaat voor 97,5% uit water en voor 2,5% uit polyacrylamide.