Operatieve penisvergroting: Penisverlenging en penisverdikking

Een geringe penislengte wordt geassocieerd met erectieklachten, voortijdige ejaculatie, impotentie en gebrek aan aanzien. En dit heeft al menig minderwaardigheidscomplex tot gevolg gehad. Om associaties en scrupules als deze tegen te gaan zijn er inmiddels diverse manieren gevonden om het mannelijk geslachtsorgaan te verlengen, te verdikken of groter te doen lijken. De obsessieve opvattingen die veel mannen hebben over hun lid uiten zich in steeds extremere verrichtingen.

Er worden wereldwijd tientallen verschillende producten voor penisvergroting aangeboden. Enkele voorbeelden hiervan zijn pillen, pleisters, crèmes, lotions, tropische oliën, gewichten, stretchapparaten, vacuümpompsystemen en ontelbare rek- en strekoefeningen. Hoewel er wordt beweerd dat sommige van deze middelen helpen, is er slechts één ingreep die met zekerheid resultaat boekt: een operatieve penisvergroting (phalloplastiek).

Voordat je je waagt aan een operatieve penisvergroting is het goed om te weten dat er een vertekend beeld heerst van de gemiddelde afmetingen van het mannelijk geslachtsdeel. De gemiddelde penis heeft een lengte van 11,5 tot 13 cm in slappe toestand en een lengte van 13,5 tot 16 centimeter in opgerichte staat. De omtrek op het dikste punt van de penis is gemiddeld zo’n 8 centimeter. De maximale toegevoegde lengte die met een penisvergroting wordt bewerkstelligd ligt tussen de 2 centimeter en 5 centimeter. De dikte van de penis kan worden vergroot met maximaal 50 procent.

Omdat een operatieve penisverlenging sinds eind jaren ’80 wereldwijd slechts 20 duizend keer is uitgevoerd, is er niet veel ervaring mee. Er is daarom ook erg weinig bekend over vroegere ervaringen, resultaten en complicaties. Er zijn bovendien maar weinig chirurgen die zich aan een operatieve penisverlenging wagen. Het is dan ook verstandig om tijdens een eerste consult alle vragen voor te leggen die je hebt en onderzoek en navraag te doen naar de achtergrond en referenties van de plastisch chirurg.