Ooglidcorrectie

Het eerste waar je normaal gesproken naar kijkt als je iemand ontmoet, zijn de ogen. Geen wonder dus dat mensen niet alleen gehecht zijn aan de functionaliteit van hun ogen, maar ook aan het uiterlijk ervan.

Door verdikking van de boven- en/of onderoogleden, bijvoorbeeld als gevolg van vochtophoping, kan een vermoeide blik en onuitgeslapen uitdrukking ontstaan, zelfs als je je kiplekker voelt en je zojuist nog een volle nachtrust hebt genoten.

Naarmate de jaren verstrijken en iemand op leeftijd raakt, zal de voorhoofdshuid slapper worden, de huid van de oogleden zelf zal aan elasticiteit verliezen en achter het ooglid kan vetweefsel uitzakken. Deze drie factoren kunnen hangende bovenoogleden tot gevolg hebben.

Uitgezakt vetweefsel kan tevens wallen veroorzaken op de onderoogleden. Wanneer de vorm van het onderooglid in ernstige mate vervormt, kan het zelfs naar buiten gaan hangen waardoor er een opening tussen ooglidrand en oogbol ontstaat. Deze indicatie wordt ectropion genoemd.

Een operationele ooglidcorrectie kan bij zware, verslapte oogleden en eventuele vetpockets uitkomst bieden en zorgen voor een uitgeruste blik en een open oogopslag. Tevens kan een ooglidcorrectie zorgen voor een jeugdigere uitstraling van het gelaat.

De medische benaming voor ooglidcorrectie is blepharoplastiek. De operatie wordt in Nederland zeer frequent uitgevoerd en brengt relatief weinig pijn, risico’s en complicaties met zich mee.