Ooglaseren – LASEK methode

LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis) is een oorspronkelijk Amerikaanse operatiemethode waarbij het meest oppervlakkige hoornvlieslaagje (de epitheellaag) wordt losgeweekt met een alcoholoplossing.

Met oogdruppels wordt het oog verdoofd en gedesinfecteerd. Het andere oog wordt afgedekt met een steriele doek. Met een klemmetje wordt het te behandelen oog wijd opengesperd. Wanneer het epitheel is losgeweekt met behulp van alcohol wordt het laagje uiterst voorzichtig opgerold.
Vervolgens wordt de refractieafwijking gecorrigeerd en de gezichtsscherpte (visus) geoptimaliseerd met een excimer (excited dimer) laser door minuscule hoeveelheden van het hoornvlies te verdampen.

Tenslotte wordt het opgerolde epitheel weer afgerold en terug op zijn plek gelegd. Het wondje onder de epitheellaag groeit binnen enkele dagen dicht. Om het oog de eerste week na de operatie te beschermen wordt een zachte bandagelens op het oog aangebracht. De lens kan na de herstelperiode worden verwijderd.

Een LASEK behandeling gaat vaak gepaard met een lichte overcorrectie. Hierdoor kan het oog ietwat verziend (hyperoop) worden. Doorgaans trekt de overcorrectie binnen enkele weken weg en na enkele maanden komt het oog dan uit op een sterkte tussen -1D en +1D.

LASEK werd bedacht voor patiënten die door een te dun hoornvlies of een hoornvliesafwijking niet in aanmerking kwamen voor LASIK.

Een LASEK behandeling is volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC geschikt voor bijziendheid tot -8D, verziendheid tot +4D en astigmatisme tot 6D (eventueel in combinatie met bij- of verziendheid).