Ooglaseren – Femto-LASIK/Femtosecond/IntraLase/IntraLASIK methode

Bij de Femto-LASIK methode wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde computergestuurde lasertechnologie van de fabrikanten Intralase Corp. en Femtec Inc. Met oogdruppels wordt het te behandelen oog verdoofd en gedesinfecteerd. Het andere oog wordt afgedekt met een steriele doek. Met een klemmetje wordt het te behandelen oog wijd opengesperd.

Vervolgens wordt met een hypermoderne computergestuurde laser een haarfijne V-vormige incisie in het hoornvlies gemaakt waardoor een klein flapje in het hoornvlies ontstaat. Het hoornvliesflapje blijft met één zijde vastzitten aan de oogbol. Het hoornvlies- of epitheelflapje wordt gemaakt door microbelletjes die door de laser worden gevormd onder het epitheel.

Omdat de incisie die bij de reguliere LASIK behandeling handmatig door een chirurg wordt gemaakt, bij de Femto-LASIK methode door een veel nauwkeurigere computer wordt aangebracht, is het epitheelflapje dunner (exact tot in het stroma: de derde laag van het hoornvlies) en gelijkmatiger qua dikte waardoor de daadwerkelijke ooglaserbehandeling met de excimer laser effectiever zal zijn. Ook komen incidentele complicaties door toedoen van de menselijke hand niet voor.

Het flapje dat ontstaat dankzij de V-vormige incisie wordt opzij gevouwen en het hoornvlies krijgt een excimer (excited dimer) behandeling. Dat betekent dat de gezichtsscherpte (visus) wordt gecorrigeerd met een excited dimer laser. Femto-LASIK is in de meeste gevallen ook geschikt voor patiënten die niet in aanmerking komen voor een reguliere LASIK behandeling vanwege droge ogen of een te dun hoornvlies. De behandeling duurt enkele minuten en is vrijwel pijnloos.
De geschiktheid bij waarden van bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme verschilt zeer sterk per lasertype.