Ooglaseren – Epi-LASIK methode

Epi-LASIK is een ooglasertechniek die steeds populairder wordt binnen Nederland en België. Deze methode zou de voordelen van LASIK en LASEK combineren. Bij de LASIK techniek wordt in de dieper gelegen hoornvlieslagen gesneden. Het V-vormige flapje dat wordt gemaakt groeit nooit meer volledig vast aan de rest van het hoornvlies. Bij de LASEK methode wordt de epitheellaag met alcohol losgeweekt. Dit zorgt ervoor dat een groot aantal cellen in het epitheel afsterft. De stervende cellen produceren cytokines (afweerproteïnen) die op hun beurt haze (vertroebeld hoornvlies) en/of regressie (sterkte-afname) kunnen veroorzaken.

Bij epi-LASIK wordt het epitheelflapje niet losgesneden of losgeweekt, maar losgemaakt van het hoornvlies met behulp van een epi-keratoom. De epi-keratoom haalt alleen de meest oppervlakkige laag van het hoornvlies (de epitheel) los door middel van trillingen en beschadigd niet de dieper gelegen hoornvlieslagen. Na de laserbehandeling wordt het epitheelflapje teruggelegd en werkt het als een levend verbandlaagje. Omdat de cellen in het epitheel niet afsterven door alcohol zoals bij de LASEK methode, groeit er onder het beschadigde epitheel een nieuw epitheellaagje dat – in tegenstelling tot bij de LASIK methode – geheel vastgroeit.

Een epi-LASIK behandeling is volgens de consensus refractiechirurgie van het NGRC geschikt voor bijziendheid tot -8D, verziendheid tot +4D en astigmatisme tot 6D (ook in combinatie met bij- of verziendheid).

Verschuiving van meestgebruikte methoden

Binnen ooglasercentra vindt een verschuiving plaats. LASIK verloor al terrein aan LASEK vanwege de flapcomplicaties die kunnen ontstaan bij het handmatig insnijden van het hoornvlies. De nieuwe computergestuurde LASIK-varianten Femto-LASIK en IntraLASIK en de meest recente variant Epi-LASIK worden als superieur beschouwd aan zowel de reguliere LASIK als de LASEK en PRK methode. De revalidatietijd is namelijk korter, de behandeling minder pijnlijk, de napijn wordt als lichter ervaren en de risco’s zijn geringer.