Moedervlekexcisie

Moedervlekken (naevi naevocellulares) zijn goedaardige ophopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het zijn bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak, maar soms ook opstaand of bol. Moedervlekken kunnen zeer uiteenlopend zijn qua grootte, vorm en kleur.

Een moedervlek is een heel normaal fenomeen. Vrijwel iedereen heeft moedervlekken. Gemiddeld heeft een mens er ongeveer 25. Moedervlekken ontstaan vaak al op jonge leeftijd, maar kunnen zich ook pas op latere leeftijd vormen.

Naast de gewone ofwel rustige moedervlekken heb je ook onrustige moedervlekken (dysplastische naevi naevocellulares of atypische naevi naevocellulares). Deze moedervlekken kenmerken zich door een onregelmatige, asymmetrische vorm, kleurverdeling (verschillende bruin- en zwarttinten in dezelfde moedervlek) en/of een rode omlijsting. Net als rustige moedervlekken zijn ook dit soort moedervlekken doorgaans goedaardig.

Moedervlekken geven zelden problemen. Het komt echter voor dat een goedaardige moedervlek in een melanoom verandert. Een melanoom is pigmentcelkanker in de huid die onder andere kan ontstaan uit een moedervlek. De kans dat een rustige moedervlek verandert in een melanoom is slechts één op een miljoen.

Onrustige moedervlekken kunnen de voorloper zijn van een melanoom. Bij kenmerken zoals extreme grootte, verandering van vorm of kleur, jeuk, steken, pijn, korstjes of bloeden kan uit voorzorg maar beter een afspraak met de huisarts worden gemaakt. Een ervaren arts kan op grond van uitwendige verschijnselen een diagnose stellen. Bij twijfel of verdenking is microscopisch onderzoek nodig.

Wanneer iemand om esthetische redenen afwil van een goedaardige, rustige moedervlek, kan diegene ervoor kiezen om deze weg te laten halen. Het plastisch-chirurgisch weghalen van een moedervlek wordt moedervlekexcisie genoemd.