De operatie – Maagdenvliesherstel

Een operatief maagdenvliesherstel of hymenreconstructie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg of gynaecoloog in een ziekenhuis of privékliniek. De operatieve ingreep duurt – afhankelijk van de operatiemethode – 10 minuten tot twee uur. Een maagdenvliesherstel gebeurt vrijwel altijd onder dagbehandeling en onder plaatselijke verdoving.

Voordat wordt overgegaan tot de operatie wordt de patiënt middels een enkele injectie plaatselijk verdoofd. Een operatief maagdenvliesherstel of hymenreconstructie is – afhankelijk van de operatiemethode – een relatief lichte en eenvoudige ingreep.
Wanneer de verdoving in werking is getreden zal de operatie van start gaan. Een maagdenvliesherstel of hymenreconstructie kan op drie verschillende manieren worden bewerkstelligd. Door het inbrengen van een klein tear through implantaat, door het vernauwen met een draadje of door het insnijden van het vaginaslijmvlies (vaginale chirurgie).

TEAR THROUGH IMPLANTAAT

Door het inbrengen van een minuscuul biologisch Alloderm® implantaat gevuld met een rode vloeistof kan bloedverlies worden nagebootst. Het biologische implantaat breekt tijdens seksueel contact en wordt naderhand uitgescheiden. Een tear through implantaat is in beginsel vergelijkbaar met de zetpil, maar voelt doorgaans wat vertrouwder.

Een Alloplant™ is een biologisch implantaat dat wordt gemaakt van geprepareerd menselijk weefsel. Alloderm® wordt gemaakt van geprepareerde menselijke huid waardoor lichamelijke afstotingsverschijnselen kunnen worden uitgesloten.

OPERATIEVE VERNAUWING

De hymen kan worden vernauwd door er een draadje in aan te brengen. Bij seksueel contact knapt het draadje waardoor de patiënt bloed verliest. Het hechtdraadje is – net als oplosbare hechtingen – vervaardigd uit oplosbaar materiaal waardoor de patiënt het ongeveer 5 dagen voor de operatie dient in te laten brengen.

VAGINALE CHIRURGIE

Vaginale chirurgie is een beduidend zwaardere ingreep dan het inbrengen van een tear through implantaat of draadje. Rondom het vagina-epitheel (vaginaslijmvlies) wordt een incisie gemaakt waarna beide zijden weer aan elkaar vast worden gehecht. De versmalling van het vaginaslijmvlies zorgt ervoor dat bij penetratie bloed vrijkomt. De operatie dient plusminus twee weken voor de geslachtsgemeenschap te gebeuren, zodat de operatiewondjes genoeg tijd krijgen om te genezen.