Kosten littekencorrectie

Wanneer littekencorrectie van puur cosmetische aard is, komt de behandeling niet in aanmerking voor vergoeding van behandelingskosten door de ziektekostenverzekering. Vergoeding is slechts van toepassing wanneer littekens lichamelijke klachten teweegbrengen of op een zichtbare plek een onbetwistbaar onesthetische uitwerking hebben. En dan nog dekt niet elke verzekeraar elk soort behandeling; dit kan het best bij de desbetreffende zorgverzekeraar worden opgevraagd of worden nagelezen in diens polisvoorwaarden.

De prijs van een littekencorrigerende behandeling is zeer sterk afhankelijk van de behandelingsmethode. Het camoufleren van een litteken is doorgaans goedkoper dan het wegnemen van volume of oppervlakte en operatieve ingrepen zijn over het algemeen veel duurder dan bijvoorbeeld siliconenpleisters of -gel.
Daarnaast variëren de kosten van plastisch-chirurgische behandelingen zeer sterk per kliniek en zijn ze afhankelijk van de loonkosten van de plastisch chirurg en overige kosten zoals eventuele overnachtingen.

Het is dus erg moeilijk om een lijn te trekken in de kosten voor littekencorrectie. Om enigszins een beeld te schetsen geven we enkele voorbeelden.
Siliconengel of -pleisters zijn al te koop voor €40,-; het gehele traject van weefselexpansie loopt daarentegen al snel in de duizenden euro´s.
Een laserbehandeling varieert van €100,- voor een miniem littekentje tot duizenden euro´s voor grotere oppervlakken.

Operatieve correctie varieert van ongeveer €350,- voor het poliklinisch corrigeren van een klein litteken tot ongeveer €2000,- voor het corrigeren van een groot litteken inclusief dagopname en overnachting.