Littekencorrectie

Na lichamelijk letsel kunnen littekens achterblijven. Soms is een litteken het gevolg van een ongeval of brandwond, maar ook operaties kunnen littekens achterlaten. Het genezingsproces van een miniem litteken kan slechts enkele dagen duren, maar in ernstige gevallen kan een litteken ook jaren nodig hebben om helemaal te genezen. De duur van het genezingsproces hangt voornamelijk af van de locatie van het litteken en de persoonlijke aanleg voor lichamelijke wondgenezing.

Littekens kunnen pas worden behandeld nadat ze volkomen zijn genezen en niet meer evolueren. Het corrigeren van een litteken dat nog natuurlijkerwijs aan het genezen is, belemmert het genezingsproces en komt het eindresultaat absoluut niet ten goede. Er dient dus pas te worden ingegrepen nadat het lichaam alle tijd heeft gehad voor natuurlijk herstel. Zelfs een lelijk, rood en gezwollen litteken kan overigens na geruime tijd natuurlijkerwijs genezen.

Niet alle littekens genezen even goed. Zo kan er in bepaalde gevallen hypertrofische littekenvorming ontstaan. Dit houdt in dat littekens overmatig dik en roze-rood worden en tijdens een periode van een aantal maanden alsmaar in omvang toenemen. De aanleg voor hypertrofische littekenvorming is erfelijk en rasgebonden. Keloїdevorming is een specifieke vorm van hypertrofische littekens die – in tegenstelling tot alle andere littekens – tot ver buiten de oorspronkelijke verwondingen groeien en daardoor betrekkelijk grote huidoppervlakken kunnen beslaan.

Operationele littekencorrectie is een methode om de vorm van het litteken te corrigeren waardoor de zichtbaarheid en onesthetischheid van littekens afneemt en ze dus minder opvallen. Littekens kunnen nooit volledig ongedaan worden gemaakt omdat er door toedoen van de operatie om het litteken weg te werken, weer een nieuw operatielitteken achterblijft. Een techniek om een litteken in zijn geheel te doen verdwijnen is er dus niet. Met behulp van de huidige technieken kunnen littekens in bepaalde gevallen echter zó goed worden behandeld dat er na de behandeling weinig meer van te zien is. In het geval van grote en diepe littekens kan er doorgaans hoogstens verregaande verbetering worden bewerkstelligd. Ernstige littekens met een groter volume of een aanzienlijker oppervlak zijn namelijk veel lastiger te corrigeren.

Hoe goed een litteken kan worden behandeld is niet alleen afhankelijk van de grootte en diepte van het litteken. Ook de locatie en de vorm van het litteken zijn hierbij van groot belang. Littekens op gewrichten zoals ellebogen, knieën en vingers zijn veel moeilijker te behandelen dan littekens op vlakke huid. Daarnaast genezen schone, vlakke operatielittekens natuurlijkerwijs veel beter dan littekens in beschadigd, geschaafd, gescheurd of ontstoken huidweefsel. Tot slot kunnen littekens die loodrecht op de huid liggen soms worden verlegd naar natuurlijke huidplooien waar ze minder goed zichtbaar zijn.