Lipcorrectie: Voor en na de operatie

Voorbereiding

Voor een lipcorrectie is weinig tot geen voorbereiding nodig. Een lipcorrectie is namelijk in alle gevallen een vrij eenvoudige ingreep. Vooral bij een tijdelijk resultaat door middel van een injectie zijn de gevolgen goed te overzien. Wanneer er wordt gekozen voor een permanente lipvergroting of een operatieve ingreep is het in ieder geval erg belangrijk om de voordelen en eventuele risico’s tegen elkaar af te wegen.

Ook is het als patiënt verstandig om bij een lipvergroting door middel van een injectie of implantaat de voor- en nadelen van de verschillende vulmiddelen te bestuderen zodat je niet onbeslagen ten ijs komt bij een consult. Zo hoef je je beslissing niet te baseren op slechts de opinie van de plastisch chirurg.

Operatie / Injectie

Lipvergroting, lipverkleining en vormcorrectie geschieden onder plaatselijke verdoving in een ziekenhuis of in een privékliniek. De ingreep wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg en de duur hangt sterk af van de soort behandeling. Een injectie geschiedt doorgaans binnen een kwartier maar een operatieve ingreep duurt al snel één tot anderhalf uur. Gewoonlijk geschiedt elke vorm van lipcorrectie onder plaatselijke verdoving die middels een injectie binnensmonds wordt toegediend.

LIPVERGROTING

Hoewel een lipvergroting ook middels een operatieve correctie kan worden bewerkstelligd, wordt tegenwoordig vrijwel altijd gekozen voor opvulling middels injecties. De risico’s van injecties zijn geringer en de resultaten over het algemeen minstens zo goed. Voor volumevergrotende injecties kan gekozen worden uit verschillende vulmiddelen. Het gebruikte vulmiddel is bepalend voor de duurzaamheid en de kwaliteit van het eindresultaat. Belangrijk is dat vulmiddelen veilig zijn, niet worden afgestoten door het lichaam en een natuurlijk, fraai en langdurig eindresultaat opleveren. De exacte plaats waar het vulmiddel wordt geïnjecteerd is afhankelijk van het gewenste resultaat.

Het resultaat van een lipvergroting is in geen enkel geval 100 procent blijvend. Ook al is het vulmateriaal synthetisch of lichaamseigen en dus van permanente aard, dan nog kunnen bijvoorbeeld leeftijd of lichamelijke veranderingen zoals vet- of slijmvliesafname ervoor zorgen dat er na verloop van tijd een vervolgbehandeling nodig is. Hieronder zijn de verschillende permanente en tijdelijke vulmiddelen opgesomd.

Permanente vulmiddelen voor lipvergroting

Bio-alcamid®

Bio-alcamid® is het populairste permanente vulmiddel op de markt. Het is een moderne hydrogel, dus een gel op waterbasis, waar geen lichamelijke afstotingsverschijnselen van bekend zijn. In tegenstelling tot vele andere permanente vulmiddelen, zal Bio-alcamid® na injectie niet ingroeien in het lichaamseigen weefsel waardoor het bij complicaties of tegenvallend resultaat gemakkelijk te verwijderen is. Bio-alcamid® vormt na injectie een zacht en natuurlijk resultaat dat makkelijk te modelleren is. Bio-alcamid® bestaat voor 97% uit water en 3% uit polyalkylimide.

Alloderm®

Alloderm® wordt gemaakt van geprepareerde menselijke huid. Lichamelijke afstotingsverschijnselen zijn uitgesloten en het product wordt optimaal ingekapseld door omliggend weefsel. Hoewel er velen enthousiast zijn over dit product, zijn deze injecties erg prijzig.

Dermalive®

Dermalive® wordt al bijna 10 jaar gebruikt als vulmiddel bij verscheidene esthetische behandelingen. Het is goed te doseren en na injectie nauwelijks voelbaar. Dit vulmiddel bestaat voor 40 procent uit kunststof bolletjes die worden ingekapseld door omliggend weefsel. Dit proces van inkapseling geschiedt doorgaans probleemloos, maar er zijn risico’s aan verbonden. Zo kan het voorkomen dat zich lichamelijke afstotingsverschijnselen voordoen of hyper-fibrosis (buitensporige kapselvorming) wat voelbare of zelfs zichtbare knobbeltjes op de lippen tot gevolg kan hebben. Dermalive® bestaat voor de resterende 60 procent uit hyaluronzuur dat na ongeveer 6 maanden verdwijnt. Er zijn dus meerdere behandelingen nodig om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Artecoll®

Artecoll® wordt al meer dan 10 jaar gebruikt als vulmiddel bij verscheidene esthetische behandelingen. Qua werking is het verglijkbaar met Dermalive®, maar in plaats van hyaluronzuur bevat Artecoll® collageen, wat deels bestaat uit dierlijke eiwitten. Bij het injecteren van dierlijk materiaal bestaat er een verhoogde kans op lichamelijke afstotingsverschijnselen zoals allergische reacties. Een allergietest voorkomt dit, maar toch wordt er tegenwoordig door veel klinieken en plastisch chirurgen een moderner vulmiddel aangeraden met een kleinere kans op lichamelijke afstotingsverschijnselen. Wel zorgt Artecoll® voor veel stevigheid en is het goed te doseren. Het blijft wel te allen tijde voelbaar.

Aquamid®

Aquamid® is een moderne hydrogel, dus een gel op waterbasis, met een toegevoegd acrylaat. Het wordt al meer dan 10 jaar gebruikt voor volumevergroting van lippen. Het vulmiddel wordt ingespoten waarna het door omliggend weefsel wordt ingekapseld. Aquamid® staat erom bekend dat het in zeldzame gevallen een zeer felle allergische reactie teweeg kan brengen. Doorgaans wordt er dan ook een allergietest afgenomen alvorens Aquamid® wordt geïnjecteerd. Aquamid® bestaat voor 97,5% uit water en voor 2,5% uit polyacrylamide.

PMS®/PSO® (Gezuiverde siliconenolie)

Siliconenolie was vele jaren het meest gebruikte middel voor het opvullen van lippen. Hoewel het nog steeds het goedkoopste permanente middel op de markt is, is het lang niet meer zo populair als voorheen. Vooral door een aantal lekkage-incidenten die zich hebben voorgedaan in de VS heeft dit middel in populariteit ingeboet. Het opvullen met siliconenolie gebeurt doorgaans in fases waardoor er gestopt kan worden met de injecties wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Voor het gewenste eindresultaat zijn gemiddeld 2 tot 3 behandelingen nodig. Siliconenolie veroorzaakt vaker knobbelvorming dan de meeste modernere vulmiddelen.

Softform®

Softform® is vast van vorm en dus niet injecteerbaar. Dit vulmiddel bestaat uit een zacht polymeer buisje dat in verschillende formaten verkrijgbaar is. Om het in te brengen wordt er een holte in de lip gemaakt waarna het buisje onder locale verdoving, onderhuids wordt ingebracht. Vervolgens zal het worden ingekapseld door omliggend weefsel. Het implantaat zal altijd voelbaar blijven, maar is wel het meest geschikt voor forsere vergrotingen.

Lipostructure

Lipostructure is de efficiëntste manier van permanente lipvergroting. Bij het vergroten van de lippen middels lipostructure wordt er elders uit het lichaam vet weggezogen en vervolgens gebruikt om de lippen mee op te vullen. Hoe lipostructure precies in zijn werk gaat is te lezen onder het kopje lipostructure op deze website. Lipostructure geeft een semipermanent resultaat. Dat houdt in dat de vetcellen die worden ingespoten de behandeling niet allemaal overleven, en dat de vetcellen die het overleven kunnen slinken naarmate de leeftijd vordert. Vaak is een vervolginjectie nodig voor een optimaal resultaat. Vetinjecties zijn lastig te doseren maar zeer populair vanwege het gebruik van lichaamseigen weefsel.

Tijdelijke vulmiddelen voor lipvergroting

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is het populairste tijdelijke vulmiddel op de markt. Hyaluronzuur is een stof die ook natuurlijkerwijs in de menselijke huid aanwezig is en veerkracht en soepelheid aan de huid verleent door vocht vast te houden. Er zijn talloze vulmiddelen gebaseerd op deze stof waaronder Reviderm®, Rofilan®, Perlane®, Restylane®, Hylaform® en Juvederm®. Dit zijn verschillende merknamen voor opvulmiddelen met een vergelijkbare samenstelling. Hyaluronzuur is biologisch afbreekbaar en er zijn geen lichamelijke afstotingsverschijnselen van bekend. Hoe lang het resultaat aanhoudt is per persoon verschillend, maar gemiddeld is dit zes maanden.

New-fill®

New-fill® is een injecteerbaar vulmiddel op basis van melkzuur. Melkzuur komt net als hyaluronzuur van nature voor in het menselijk lichaam en stimuleert de aanmaak van bindweefsel. Het is daarom relatief veilig en veroorzaakt geen lichamelijke afstotingsverschijnselen. Door de toename van bindweefsel in de lippen worden de lippen voller door aangroei van lichaamseigen materiaal. Na één à twee maanden is het melkzuur uitgewerkt en kan er eventueel gekozen worden voor een herhalingsbehandeling. Niet iedereen reageert hetzelfde op melkzuur dus er zal in eerste instantie een beperkte hoeveelheid New-fill® worden ingespoten. Nadat de stof is uitgewerkt zal het resultaat worden onderzocht en de dosis eventueel worden verhoogd. Het resultaat houdt doorgaans één tot anderhalf jaar aan. Eventuele knobbelvorming verdwijnt na verloop van tijd.

LIPVERKLEINING

Een -naar verhouding- grote bovenlip of een hangende onderlip kan operatief worden gecorrigeerd. Middels een kleine incisie in de overgang van de vochtige en droge zijde van de lip wordt een klein aaneengesloten strookje mondslijmvlies verwijderd waarna het achterblijvende operatiewondje met enkele hechtingen binnensmonds wordt gedicht. Door middel van deze operatie kunnen de lippen met ongeveer 25 procent in omvang worden verkleind.

VORMCORRECTIE

Gummy Smile correctie

Wanneer bij het lachen de bovenlip zo hoog wordt opgetrokken dat het tandvlees grotendeels komt bloot te liggen wordt dat een gummy smile genoemd. Dit kan worden verholpen middels een plastisch-chirurgische ingreep die myotomie wordt genoemd. Middels een incisie die binnensmonds wordt gemaakt wordt de hefspier tussen bovenlip en tandvlees verzwakt wat een minder geprononceerde lach tot gevolg heeft.

Vergroting lippenrood

Bij een tekort aan lippenrood kan, middels een plastisch-chirurgische ingreep, die vlindercorrectie wordt genoemd, het rood van de binnenkant van de lip naar buiten worden gedraaid. Middels een kleine incisie ter hoogte van de neuslijn wordt de bovenlip ingekort waardoor meer lippenrood zichtbaar wordt. Dit geeft een optisch verjongend effect. Er kunnen kleine zichtbare littekens achterblijven maar deze zijn doorgaans moeilijk te zien omdat ze deels vervallen in de plooi tussen neus en bovenlip.

Nazorg

Zowel na een operatieve ingreep als na een injectie kan de patiënt direct naar huis. Alleen wanneer er complicaties optreden, wat overigens zelden gebeurt, kan een overnachting nodig zijn. De lippen zullen na de behandeling verkleurd en gezwollen zijn wat kan worden tegengegaan met ijskompressen. Zwellingen en verkleuringen trekken normaliter binnen enkele dagen vanzelf weg.

Specifieke nazorg is niet vereist. De patiënt kan direct na de ingreep weer aan het werk. Hechtingen die gebruikt worden om een eventuele operatiewond te dichten zijn doorgaans oplosbaar en verdwijnen dus vanzelf. De eerste weken na een lipcorrectie is het belangrijk om de lippen voorzichtig te behandelen.

Risico’s

Gevolgen als napijn, bloeduitstortingen, zwellingen, verkleuringen en gevoelloze huid komen zowel bij injecties als bij operatieve ingrepen voor en zijn veelvoorkomende maar relatief onschuldige bijkomstigheden die doorgaans binnen relatief korte tijd vanzelf weer wegtrekken. Risico´s die veel zeldzamer zijn, maar verregaande gevolgen kunnen hebben zijn:

Infectie

De mogelijkheid bestaat altijd dat een operatiewond geïnfecteerd raakt. Het komt slechts zelden voor en het risico is dan ook zeer gering.

Nabloeding

De gevolgen van nabloeding worden veelal voorkomen met behulp van wonddrains. Nabloedingen zijn overigens vrij eenvoudig te verhelpen door middel van een kleine vervolgoperatie met als doel het nabloedende bloedvaatje te dichten.

Gevoelloosheid

Rond de operatiewonden kan de huid gevoelloos raken en dit kan tot enkele weken na de operatie aanhouden. Bij zeldzame ernstige complicaties kan de huid deels gevoelloos blijven.

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf komen zeer zelden voor. Deze complicaties kunnen leiden tot tegenvallend resultaat.

De bovengenoemde ernstigere complicaties komen zelden voor en slechts bij lipvergroting, lipverkleining en vormcorrectie door middel van een operatieve ingreep en dus niet bij injecties. Ook asymmetrie kan voorkomen wat kan leiden tot tegenvallende resultaten.