Lipcorrectie

Volgens het huidige modebeeld zijn volle lippen hot en sensueel. Half Hollywood is jaloers op Angelina Jolie, Jessica Alba en Scarlett Johansson, en in de modebladen schittert Kate Moss als nooit tevoren. Hoewel het zeker niet is uitgesloten dat volle lippen al in de nabije toekomst als “zó 2008” worden bestempeld, groeit het aantal Nederlandse vrouwen dat haar lippen laat opvullen nog steeds.

Naarmate vrouwen ouder worden, worden hun lippen dunner. Als een vrouw ook van nature minder goed bedeeld is dan Moss of Jolie, kan het zijn dat er na verloop van tijd weinig tot geen lippenrood zichtbaar blijft. Dit heeft op latere leeftijd vaak een strenge gezichtsuitdrukkig tot gevolg. Het volume van de lippen kan worden hersteld of zelfs voller worden gemaakt dan ooit tevoren door het inspuiten van een vloeistof. Lippen kunnen middels een lipcorrectie niet alleen voller worden gemaakt, maar ook worden versmald of anderszins worden gecorrigeerd.

Lipvergroting is de meest voorkomende lipcorrigerende ingreep. Bij een lipvergroting wordt het volume van boven en/of onderlip vergroot of het oppervlak van het lippenrood van de bovenlip uitgebreid. Een dergelijke ingreep is bedoeld om een vollere look van de mond te bewerkstelligen of een betere balans te creëren tussen het volume van de boven- en onderlip. Dit gebeurt middels een injectie, een implantaat of een operatieve ingreep. Verder is er op het gebied van lipcorrectie een operatieve lipverkleining en een operatieve vormcorrectie mogelijk.

Bij een lipvergroting kan er worden gekozen voor een permanente of tijdelijke ingreep. Bij een permanente ingreep wordt een opvulmiddel gebruikt dat niet door het lichaam wordt afgebroken waardoor het resultaat min of meer blijvend is. Het voordeel hiervan is dat er geen vervolgoperaties nodig zijn. Het kan echter ook nadelig zijn wanneer de vergroting niet uitpakt zoals gewenst. Een ander nadeel van een permanente lipcorrectie is dat hierbij synthetische stoffen worden gebruikt waar niet iedereen goed op reageert. Allergische reacties of andere lichamelijke afstotingverschijnselen kunnen hiervan het gevolg zijn.

Dat er voor een tijdelijke lipcorrectie herhaaldelijke injecties nodig zijn om het resultaat te verlengen, zal niet iedereen aanspreken. Elke behandeling heeft een herstelperiode tot gevolg en dit kan storend zijn. Het voordeel is echter wel dat bij een tijdelijke correctie biologisch afbreekbare stoffen worden gebruikt die langzaamaan door het lichaam worden afgebroken. Afstotingsverschijnselen gaan geleidelijk vanzelf over naarmate de vulstof door het lichaam wordt afgebroken. Een ander voordeel van een tijdelijke ingreep is dat het resultaat steeds weer opnieuw kan worden bijgewerkt.

De efficiëntste manier van lipcorrectie is het vergroten van het volume met lichaamseigen vetcellen. Het resultaat van deze vorm van lipcorrectie is grotendeels blijvend. Een deel van de vetcellen kan na de ingreep echter afsterven waardoor het volume ietwat afneemt, maar met een enkele vervolgoperatie wordt doorgaans het gewenste eindresultaat bereikt.