Kosten kaakcorrectie / kincorrectie

Esthetische kaakchirurgie komt niet in aanmerking voor vergoeding van behandelingskosten door de ziektekostenverzekering. De kosten van een kaakcorrigerende ingreep verschillen sterk per kliniek en de kliniekkosten worden veelal bepaald door de loonkosten van het behandelteam. De duurste kliniek is overigens niet vanzelfsprekend de beste.

Tot op 18-jarige leeftijd wordt het orthodontistische deel van het traject doorgaans vergoed. Voor volwassenen ligt dit grotendeels aan de verzekeraar, de soort verzekering en diens polisvoorwaarden.

Om het chirurgische deel vergoed te krijgen, is doorgaans een evidente medische indicatie nodig. Tot op 18-jarige leeftijd wordt ook de chirurgische ingreep wellicht vergoed. Een doorverwijzing van een huisarts of specialist vergroot die kans.

Omdat de precieze voorwaarden voor vergoeding sterk verschillen per verzekeraar, kan voor meer duidelijkheid contact worden opgenomen met de desbetreffende zorgverzekeraar. Ook het bedrag dat vergoed wordt verschilt zeer sterk per verzekering en verzekeraar. De orthodontist en de kaakchirurg kunnen van tevoren een verzoek tot machtiging indienen bij de desbetreffende verzekeraar.

De kosten van kaakcorrectie zijn zeer sterk afhankelijk van de soort ingreep en de complexiteit ervan. Omdat een kaakcorrigerende ingreep een lang traject behelst en er van honderd ingrepen niet twee hetzelfde verlopen, is het erg moeilijk om een accurate richtprijs te geven. Zelfs klinieken hebben op hun websites geen richtprijzen staan voor kaakchirurgie. De hieronder vermelde prijzen zijn daarom een vrij ruime schatting.

De kosten van het complete orthodontistische traject, van het plaatsen van de beugel tot het verwijderen ervan, kan oplopen tot €4.000,-.

De kosten van het complete chirurgische traject voor het vergroten of verkleinen van de onderkaak door middel van osteotomie kunnen oplopen tot €9.000,-.

De kosten van het complete chirurgische traject voor het verplaatsen van de gehele bovenkaak door middel van osteotomie kunnen oplopen €11.500,-.

De kosten van het complete chirurgische traject voor het verplaatsen van slechts een kaakgedeelte door middel van osteotomie kunnen oplopen tot €7.000,-.

De kosten van kincorrectie middels genioplastiek variëren van ongeveer €4.000,- tot ongeveer €6.000,-.

De kosten van kincorrectie middels een prothese, variëren van ongeveer €2.500,- tot ongeveer €4.000,-.

De kosten van het complete chirurgische traject voor het verlengen van de bovenkaak middels distractie osteogenese kunnen oplopen tot €10.000,-.

De kosten van het complete chirurgische traject voor het verbreden van de bovenkaak middels distractie osteogenese kunnen oplopen tot €4.500,-.