Kaakcorrectie / Kincorrectie – Na de operatie

Meestal zijn na de operatie meerdere overnachtingen in de kliniek of het ziekenhuis nodig ten behoeve van controles en herstel. Na ontslag dient de patiënt enkele weken rustig aan te doen en de kaken en kin te ontzien. Soms zijn na ontslag nog één of meerdere controles nodig. De pijn na een kaakcorrectie wordt door patiënten veelal als draaglijk ervaren en is goed te onderdrukken met pijnstillers.

In veruit de meeste gevallen hoeven de aangebrachte schroefjes, plaatjes en metaaldraadjes na de operatie niet te worden verwijderd. De meeste uitwendige hechtingen worden na één à twee weken verwijderd. De meeste onderhuidse hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen vanzelf. Eventueel staaldraad waarmee de onder- en bovenkaak aan elkaar zijn vastgezet, wordt na plusminus zes weken verwijderd.

Het behandelde gebied zal opzwellen en bloeduitstortingen vertonen. Deze worden tegengegaan met medicijnen en zijn doorgaans binnen enkele weken geheel verdwenen. Tegen die tijd kan de patiënt de dagelijkse werkzaamheden proberen te hervatten.

Wanneer beide kaken aan elkaar vast zijn gemaakt, zal gedurende zes weken vloeibaar voedsel moeten worden genuttigd. Veel patiënten ervaren dit als erg hinderlijk en/of onsmakelijk. Wanneer de kaken uiteindelijk worden losgemaakt, kunnen deze verstijfd en pijnlijk zijn.

Vooral na de verplaatsing van de gehele bovenkaak kan er bloed uit de mond en de neus vloeien. Dit is gebruikelijk vanwege de zaagsnede die door de neus en de bijholtes loopt.

Goede mondverzorging is na de operatie erg belangrijk want dit versnelt de genezing en voorkomt infectie. Soms wordt een speciale reinigende spoeldrank voorgeschreven.