Halslift – Na de operatie

Direct na de operatie kan worden gedoucht, maar niet te warm, en alleen als de operatiewonden droog blijven. Na 24 uur worden de wonddrains verwijderd en na één à twee dagen wordt de patiënt verlost van het drukverband. Ongeveer een week na de operatie worden de niet-oplosbare hechtingen verwijderd.

Het is raadzaam om de huid rondom de wonden te masseren met een speciale crème of lotion zodra het draaglijk is de wonden aan te raken. Zo voorkom je onesthetische littekenvorming. Lichte activiteiten en werkzaamheden mogen de dag na de operatie worden hervat, maar met inspannend lichamelijk werk en sporten dient tot 14 dagen na de operatie te worden gewacht.

Tot ongeveer drie à zes weken na de halslift zullen zwellingen, bloeduitstortingen en verkleuringen rondom de hals zichtbaar blijven. Ook het strakke, gespannen gevoel in de halsregionen verdwijnt normaal gesproken binnen zes weken. Eventuele gevoelloosheid rondom de operatiewonden neemt langzaamaan af, maar kan tot maanden na de operatie aanhouden. Slapen op een verhoogd kussen en het dragen van drukverband versnelt het wegtrekken van zwellingen en verkleuringen.

Het is belangrijk om de spieren in en rondom de hals, de nek en het hoofd zoveel mogelijk te ontzien tijdens de eerste twee maanden na de operatie. Het hoofd dient zo min mogelijk te worden gedraaid, gebogen en gestrekt om de operatiewonden zo effectief en snel mogelijk te laten genezen. Pijn in en rondom de hals en het gelaat kan veelal draaglijk worden gemaakt door de wonden te koelen en door het slikken van pijnstillers.

De huid rondom de operatielocatie zal in de weken na de halslift nog verstrakken. Het uiteindelijke resultaat is na enkele maanden pas goed te beoordelen. Het natuurlijke verouderingsproces van de huid wordt door een halslift niet stopgezet. Ook na de operatie zal de elasticiteit van de huid geleidelijk weer afnemen. Het resultaat van een halslift houdt vijf à tien jaar aan. Daarna kan eventueel gekozen worden voor een herhalingsoperatie.