Haartransplantatie

In tegenstelling tot vrijwel alle andere esthetische operaties, zijn er voor haartransplantaties meer mannelijke dan vrouwelijke gegadigden. Dit is niet zo gek omdat DHT (dihydrotestosteron), een actieve vorm van het mannelijk hormoon testosteron, een van de belangrijkste veroorzakers is van haaruitval. En mannen hebben nu eenmaal meer mannelijke hormonen in zich dan vrouwen.

Iedereen heeft in meerdere of mindere mate last van haaruitval. Bij een goede gezondheid blijft elke haar drie tot vijf jaar aanwezig in de hoofdhuid en de haar blijft gedurende deze periode groeien. Daarna valt de haar uit en blijft het haarzakje enkele maanden leeg. Vervolgens groeit er een nieuwe haar uit en herhaalt het proces zich. Bij een goede gezondheid bevat de hoofdhuid 100.000 tot 150.000 haarzakjes en verliest de hoofdhuid 50 tot 100 haarzakjes per dag. Pas bij verlies van een veelvoud van dit aantal spreekt men van alopecia (overmatige haaruitval).

Overmatige haaruitval veroorzaakt door DHT noemt men in de geneeskunde alopecia androgenetica. Andere oorzaken voor haaruitval kunnen zijn: erfelijkheid, stress, koorts, gebruik van geneesmiddelen zoals cytostatica of chemotherapie, verbranding, verwonding, infectie, schildklierproblemen en bestraling. In sommige gevallen groeit het haar terug, maar in sommige ook niet.

Wanneer er meer haren uitvallen dan er teruggroeien word je kaal. Bij lokale kaalheid kan een haartransplantatie uitkomst bieden. Haartransplantatie is een plastisch-chirurgische ingreep waarbij volledige haarzakjes worden verplaatst van de ene plek op het hoofd naar de andere.

Al sinds 1822 wordt er geëxperimenteerd met haartransplantaties. Het principe is door de jaren heen hetzelfde gebleven, maar de technieken zijn veel verfijnder, effectiever en deugdelijker geworden. De resultaten die tegenwoordig worden bewerkstelligd zijn in tegenstelling tot vroegere pogingen dan ook opzienbarend. Wel zijn goede resultaten nog steeds sterk afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van het donormateriaal.

De verschillende technieken die tegenwoordig worden toegepast op het gebied van haartransplantatie zijn zeer uiteenlopend en hebben alle hun eigen toepassingsmogelijkheden en voor- en nadelen. Welke techniek het meest geschikt is, is mede afhankelijk van de wensen van de patiënt, de haargrens, het toepassingsgebied, en het type en de kwaliteit van de hoofdhuid en het haar.