Facelift

Rond het dertigste levensjaar begint het verouderingsproces van de huid en hiermee veranderen ook de contouren van de hals en de kaaklijn. Het gezicht is dé plek waar verouderingstekenen het meest opvallen. Het gezicht representeert je persoonlijkheid en er wordt het meest naar gekeken. Daarnaast wordt het gezicht het meest blootgesteld aan zonlicht en heeft het gezicht het zwaar te verduren onder vervuiling, roken, alcoholgebruik en andere huidverouderende effecten. Ook erfelijke aanleg, ziekte en sterke wisselingen in lichaamsgewicht kunnen de stevigheid en elasticiteit van de huid nadelig beïnvloeden.

Het verouderingsproces van de huid begint vrij traag en is in eerste instantie vrijwel onwaarneembaar. Naarmate de jaren verstrijken verliest de huid echter steeds sneller aan veerkracht en neemt het aantal rimpels toe. De huid wordt tevens steeds dunner en droger doordat de productie van bepaalde hormonen afneemt. De snelheid waarmee de huid veroudert verschilt zeer sterk per persoon. De een ziet er op zijn of haar veertigste uit als dertig en de ander als vijftig.

Juist omdat het gezicht representatief is voor karakter en leeftijd, laten steeds meer mensen hun gezicht behandelen. Naarmate het gelaat er ouder uit gaat zien door toedoen van verslapping en rimpelvorming kan een facelift uitkomst bieden. Een facelift is een operatieve behandeling ofwel een plastisch chirurgische ingreep waarbij rimpels en huidplooien in het gelaat worden gecorrigeerd. Een facelift kan uitkomst bieden bij diepe plooien van de neus naar de mondhoeken, slaphangende wangen, slappe huid rond de kaaklijn en slap weefsel rond de kin en de hals. Een facelift kan geen dienstdoen bij voorhoofdsrimpels en rimpels rond de mond en de oogleden. Hiervoor dient een aparte behandeling te worden ondergaan.