Endermologie: Voor en na de behandeling

Voorbereiding

Endermologie heeft een groot aantal toepassingsmogelijkheden. De meest voorkomende is het verhelpen van de alom vertegenwoordigde sinaasappelhuid (ook wel panniculose of cellulite). Ook bij verminderde elasticiteit van de huid, voor- en nabehandeling bij liposuctie en liposculptuur, stress, (verkleefde) brandwonden, (oude) littekens, doorbloedingsstoornissen, oedeem (zwelling door extracellulair vocht), kramp en spierpijn kan endermologie dienstdoen.

Veel plastisch chirurgen en privé-klinieken beweren dat endermologie tevens een wonderbaarlijk effectieve methode is om overtollig vetweefsel kwijt te raken. Hoewel het wetenschappelijk bewezen is dat endermologie positieve fysiologische effecten heeft op de huid, goed is voor de bloeddoorstroming en lymfatische doorstroming, de lichaamscontouren verbetert, en daardoor helpt bij het verminderen van panniculose en littekenweefsel, is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat endermologie directe afname van lichaamsomvang tot gevolg heeft. Het is echter niet onmogelijk dat endermologie positief kan bijdragen aan de vorm van het lichaam in combinatie met een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en een algemene gezonde levensstijl.

Behandeling

Endermologie wordt overal ter wereld uitgevoerd. Er zijn alleen al in Nederland vele tientallen dan wel niet honderden plekken waar je voor een endermologiebehandeling terecht kan.

Endermologie wordt uitgevoerd middels een zogenaamd LPG-apparaat, een aan een slang bevestigde behandelkop voorzien van twee mechanisch roterende rollers. Via de slang wordt lucht aangezogen en met de behandelkop van het apparaat wordt door middel van deze zuigkracht de huid opgetrokken. Met de rollers wordt de huid vervolgens op- en afgerold. Het oppervlak van het lichaam ondergaat in- en uitrollende bewegingen die de huid kneden.

De massage zorgt voor een optimale doorbloeding van de huid en het onderliggende bindweefsel en stimuleert de bloedvaten en het lymfestelsel waardoor weefselblokkades afnemen. Doordat de lymfe- en bloedcirculatie worden gestimuleerd, versnelt de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast bevordert het de lichamelijke productie van collageen en elastinevezels waardoor de huid soepeler en steviger wordt.

De cliënt dient tijdens de behandeling altijd een speciale bodysuit te dragen die ervoor zorgt dat de kop van het apparaat gemakkelijker over het lichaam glijdt. Tevens garandeert deze nylon outfit een optimale hygiëne en voorkomt deze dat er haartjes klem komen te zitten tussen de rollers.

Een behandeling duurt normaal gesproken 35 minuten. Het aantal behandelingen dat nodig is verschilt zeer sterk per persoon en is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van de huid, de ernst van de kwalen en de doelstelling voor het te behalen eindresultaat. 15 à 25 behandelingen zijn vrij normaal en na 10 behandelingen bereikt men doorgaans zichtbaar resultaat. Meestal wordt er begonnen met één à twee behandelingen per week. Wanneer het gewenste resultaat bereikt is, wordt er vaak één onderhoudsbehandeling per maand of per kwartaal aangehouden om het resultaat vast te houden.

Nazorg

Het is belangrijk om te weten dat endermologie het beste gedijt bij een gezonde levensstijl. Voldoende lichaamsbeweging, een gezond eetpatroon en het beperken van ongezonde gewoontes als roken en alcoholgebruik komen het resultaat van de behandeling ten goede. Ook is deze behandeling geen vervanging voor een gezond dieet of sporten, maar hoogstens een welkome aanvulling hierop.

Het wordt aangeraden om na een endermologiebehandeling veel water te drinken om de afvoer van afvalstoffen door het lichaam te bevorderen. Het resultaat van een kuur houdt enkele maanden tot enkele jaren aan, maar is onder andere afhankelijk van levensstijl en hormoonhuishouding en verschilt daarom sterk per persoon. Dit is dan ook de reden dat er vaak na verloop van tijd onderhoudsbehandelingen worden ondergaan.

Risico’s

De behandeling is volkomen ongevaarlijk omdat er geen medicatie of operatieve ingreep aan te pas komt. Het enige risico dat er aan de behandeling verbonden is, is de kans op wat blauwe plekken.