Endermologie

Endermologie is een massagetechniek die in 1985 werd uitgevonden door de Franse ingenieur Louis Paul Guitay ter behandeling van verkleefde brandwonden. Toen eenmaal werd ontdekt dat endermologie niet alleen heilzaam was bij herstel van brandwonden, maar als neveneffect ook de huid gladder en strakker maakte en onregelmatigheden minder deed opvallen, begon de wereldwijde ontwikkeling van deze techniek.

Endermologie is naast een techniek, tegenwoordig ook een geregistreerde merknaam van een bedrijf dat in Europa bekendstaat als LPG Systems®. Dit bedrijf heeft zichzelf de initialen aangemeten van de uitvinder van endermologie en geeft de massage een nieuwe naam mee: Lipomassage (by Endermologie™). Het apparaat dat zij op de markt hebben gebracht staat voluit bekend onder de naam ‘LPG Endermologie Cellu M6’ en dit toestel is het meest gebruikte endermologie-apparaat ter wereld.

Hoewel endermologie werd geïntroduceerd als massagetechniek ter behandeling van verkleefde brandwonden, wordt het tegenwoordig veruit het meest gebruikt als wapen tegen panniculose. Panniculose, oftewel cellulite of sinaasappelhuid, is een degeneratieve toestand van het onderhuidse bindweefsel dat gepaard gaat met vetafzetting en vochtophoping.

Aan panniculose kan een verscheidenheid van oorzaken ten grondslag liggen. Interne stoornissen als hyperfunctie van de schildklier en een teveel of tekort aan bepaalde hormonen kunnen panniculose veroorzaken. Slechte voedings- en leefgewoonten of erfelijkheid zijn bijvoorbeeld ook potentiële aanstichters. Cellulite moet niet worden verward met cellulitis, wat een ontsteking is van onderhuids bindweefsel waartegen meestal antibiotica gebruikt dient te worden. Cellulite is slechts van onschuldige, esthetische aard en van een ontsteking is hierbij dus geen sprake.