Dermabrasie: Voor en na de operatie/behandeling

Voorbereiding

Dermabrasie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. Dit is afhankelijk van de ernst van de ingreep en de grootte van het te behandelen huidoppervlak. De behandeling vindt plaats in een ziekenhuis of privé-kliniek en wordt -afhankelijk van de zwaarte van de behandeling- uitgevoerd door een plastisch chirurg, arts, schoonheidsspecialist of gespecialiseerd therapeut.

Naargelang de kwaliteit en conditie van de huid en de indicatie, zal de duur en sterkte van de behandeling worden bepaald. Voordat de ingreep plaatsvindt, wordt de te behandelen huid grondig gereinigd. De duur van de ingreep varieert van plusminus tien minuten tot ruim een uur.

Operatie

Bij dermabrasie wordt tot veel dieper in de huid doorgedrongen dan bij microdermabrasie. Deze zwaardere variant wordt vaak toegepast in combinatie met een facelift of andere gelaatscorrectie en wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg of gespecialiseerd arts. Hierbij wordt een zeer snel roterende borstel met staaldraad of een diamantschijf gebruikt. Onder een zeer hoog toerental wordt het huidweefsel afgeschaafd en de uitgeoefende druk bepaalt de diepte waarop de huid verwijderd wordt.

Met microdermabrasie kan huid over het gehele lichaam gladder, zachter en egaler worden gemaakt en worden ontdaan van fijne rimpels, mee-eters, acné, ondiepe littekens, vergrote poriën, striae (zwangerschapsstriemen), tatoeages en huidverkleuringen. Microdermabrasie wordt doorgaans uitgevoerd door een arts, schoonheidsspecialist of gespecialiseerd therapeut. Voor microdermabrasie wordt een apparaatje gebruikt dat onder vacuüm een geconcentreerde straal microkristallen over de huid spuit waardoor oude en dode huidcellen worden weggeslepen. De druk van het apparaat kan worden ingesteld waardoor de toepassingsmogelijkheden zeer breed zijn. De kristaldeeltjes en losgekomen huidcellen worden door het apparaat opgezogen.

Aan het eind van de behandeling wordt het behandelde huidoppervlak verbonden met alginaatverband dat op de wond een korst vormt en een gel afscheidt die huideigen hersteleigenschappen heeft en het genezingsproces bevordert. Bij microdermabrasie volstaat het soms om de huid direct in te smeren met een huidcrème of huidzalf.

De gezichtshuid herstelt goed na een dermabrasiebehandeling omdat er zeer veel diepgelegen huidcellen voorkomen in de talg- en zweetkliertjes en in de haarwortels van de donshaartjes van de gezichtshuid. Vanuit de poriën groeit reeds na één tot twee weken een nieuwe opperhuidlaag. Juist omdat de overige lichaamshuid niet over een dergelijk herstelvermogen beschikt, wordt de zwaardere methode enkel op de gezichtshuid toegepast.

Omdat er ook aan het herstelvermogen van de gezichtshuid een grens is, kunnen een of meerdere herhalingen van de behandeling noodzakelijk zijn voor een optimaal resultaat. Door ineens een te diepe behandeling te ondergaan kunnen namelijk blijvende littekens ontstaan.

Nazorg

Thuis dient de patiënt het behandelde huidoppervlak in te smeren met een zalf of crème. De behandelend arts kan advies geven over welk middel voor de desbetreffende patiënt het meest geschikt is.

De huid zal na de behandeling aanvoelen alsof deze verbrand is door de zon. Er kunnen zwellingen en korsten ontstaan die gevoelig of pijnlijk zijn. De wondkorst laat normaal gesproken binnen twee weken los en de huid geneest in de meeste gevallen binnen een maand. Wel blijft het behandelde huidoppervlak tot enkele maanden na de ingreep rozerood van kleur, dit vervaagt doorgaans binnen enkele maanden. Het wordt ten strengste afgeraden om de huid gedurende die tijd bloot te stellen aan zonlicht of zonnebank.

Risico’s

De kans op complicaties als gevolg van dermabrasie is zeer gering. Als er überhaupt complicaties optreden, zijn deze veelal van cosmetische aard.

Infectie

De mogelijkheid bestaat altijd dat een wond gaat infecteren. Het risico is zeer klein en het komt dan ook zelden voor.

Hypo- of hyperpigmentatie

Er kunnen pigmentafwijkingen optreden in de behandelde huid. In sommige gevallen ontstaat hypopigmentatie (vermindering van pigment) waardoor de grens tussen de behandelde huid en de normale huid duidelijk zichtbaar wordt. Hyperpigmentatie (meer pigmentvorming) komt minder vaak voor en is dikwijls van tijdelijke aard.

Littekenvorming

Door een te diepe behandeling kunnen littekens of groeven in de huid ontstaan.