Dermabrasie & Microdermabrasie

Dermabrasie is de benaming voor een techniek waarmee huid tot in het laagje onder de opperhuid wordt afgeschaafd om onregelmatigheden en littekens minder opvallend te maken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen normale dermabrasie en microdermabrasie. Afhankelijk van het doel en beoogde resultaat wordt een van beide vormen toegepast.

Wanneer acné is weggetrokken, kunnen onregelmatigheden achterblijven in de huid. Deze kunnen variëren van lichte ruwheid tot diepe groeven en onderbrekingen in het huidoppervlak. Middels dermabrasie kunnen deze littekens worden verwijderd of in ieder geval afgevlakt. Ook wanneer iemand uitgekeken is op tatoeages of verwacht er beter uit te zien na behandeling van rimpels rond ogen en mond kan dermabrasie uitkomst bieden.

Door de huid egaal af te schaven kan het huidoppervlak vlakker worden gemaakt. Door plaatselijk wat dieper te schaven kunnen de scherpe randen van gegroefde littekens en rimpels afgevlakt worden. De huid krijgt hierdoor een egaler voorkomen en oogt jonger.

Dermabrasie wordt hoofdzakelijk toegepast voor het verwijderen van tatoeages, rimpels en kleine littekens. Het resultaat is optimaal bij oppervlakkige, ondiepe littekens. Dermabrasie wordt veelal als obsoleet beschouwd sinds de introductie van de CO2- en Erbium:YAG-laser. Deze computergestuurde lasers zijn namelijk veel nauwkeuriger in het verwijderen van huidlagen, wat de kans op pigmentatieproblemen danig verkleind.

Microdermabrasie wordt daarentegen als een van de meest geavanceerde technieken gezien op het gebied van verfraaiing en verjonging van de gezichtshuid. Het verstevigt het bindweefsel en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Tevens wordt de productie van collageen en elastine bevorderd wat de huid glad doet aanvoelen en fris doet ogen. Het is veel intensiever dan een scrub en veel veiliger dan een chemische- of kruidenpeeling.