Buikwandcorrectie

Een deel van het lichaam waarover niet alleen vrouwen maar ook mannen steeds vaker onzeker zijn is de buik. Vooral overtollig vet en/of vel in de buikstreek kan voor danig mentaal en fysiek ongemak zorgen. Wanneer een vrouw bijvoorbeeld onterecht wordt aangesproken op zwangerschap kan dit leiden tot schaamte en mannen met een zogenaamde bierbuik kunnen zich onzeker gaan voelen. Voor het verwijderen van redundant vel en het verstrakken van de buikcontouren kan een buikwandcorrectie uitkomst bieden. Voor het kwijtraken van vet of afvallen kan een buikwandcorrectie echter geen dienstdoen.

Bij iedereen zal de buikwand in de loop der tijd veranderen, dit is een onontkoombaar proces. Naarmate je ouder wordt verliest de huid zijn elasticiteit, wordt de buik slapper en verandert de contour van de buikwand. De stevigheid van de buikwand kan sterk afnemen als gevolg van aanzienlijk gewichtsverlies, zwangerschap, veroudering of een operatie. Huid, onderhuids vetweefsel en spierweefsel kunnen verslappen waardoor de contouren van de buikwand gaan hangen. Overtollig vel dat is ontstaan kan middels een plastisch-chirurgische ingreep worden verwijderd. Buikwandcorrectie wordt met een medische term ook wel abdomino- of buikwandplastiek genoemd.

In ernstige gevallen van gewichtsverlies kan een zogenaamd vetschort ontstaan, een extreem slaphangende buik waarbij de uitgerekte huid en onderhuids vetweefsel als een schort aan de onderbuik hangen. Dit kan verscheidene lichamelijke klachten teweegbrengen. Rugklachten kunnen ontstaan door onjuiste belasting van de wervelkolom en de lendespieren. Soms ontstaat een navelbreuk, een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand die pijnklachten kan veroorzaken. Ook hygiënische problemen kunnen zich voordoen wanneer bacteriën zich nestelen in de onderbuikplooi.
Het is heel belangrijk om je goed te realiseren dat deze operatie niet helpt om overtollig gewicht kwijt te raken maar alleen bedoeld is als vormcorrectie. Het is zelfs een grote pre om op streefgewicht te zijn voordat je de operatie ondergaat. Dit vergemakkelijkt de operatie, verbetert het eindresultaat en verkleint het complicatierisico.