Botox behandeling

Botox is de commerciële benaming voor een verdunde en gezuiverde vorm van botuline-toxine A. Het is een proteïne ofwel eiwit dat wordt aangemaakt door de Clostridium Botulinum bacterie. Al sinds de jaren vijftig wordt botuline-toxine A gebruikt voor medische doeleinden zoals het verhelpen van scheelzien.

Tegenwoordig wordt het gebruikt voor de medische behandeling van diverse neurologische aandoeningen zoals dystonie (spierspanningstoornis), spasticiteit (toegenomen spierspanning), contractuur (ingekort weefsel) van de halsspier en migraine. Pas sinds eind jaren negentig wordt botox ook voor esthetische doeleinden gebruikt. In de loop der jaren is de botox injectie als cosmetische behandeling alleen maar populairder geworden.

Esthetische doeleinden Botox behandeling

Botox kan voor twee verschillende esthetische doeleinden worden gebruikt.

  • Het blokkeren van de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. (behandeling tegen rimpels)
  • Het stilleggen van zenuwen die de zweetklieren prikkelen wat voorkomt dat deze transpiratie produceren. (behandeling tegen overmatige transpiratie)

Rimpels

Rimpels in het gezicht ontstaan veelal door het spannen van spieren vlak onder de huid. Een botox injectie blokkeert dit aanspansignaal tussen de zenuwen in de huid en de huidspieren waardoor deze spieren verlammen of verslappen en dus niet meer, of in ieder geval minder sterk, kunnen worden aangespannen. Het ontspannen van de spieren doet de rimpels tijdelijk verdwijnen. Wanneer mensen veel fronsen kunnen de fronsrimpels op den duur zelfs van blijvende aard worden. Botox kan rimpels dus niet alleen tijdelijk laten verdwijnen maar ook helpen voorkomen.

Overmatig transpireren

Wie veel zweet zonder veel inspanning, heeft last van overmatige transpiratie (hyperhidrosis). Hoewel overmatig transpireren vaak wordt afgedaan als lichtelijk ongemakkelijk kan het in het dagelijks leven erg lastig zijn. Enkele voorbeelden zijn vaker moeten omkleden, zweetvlekken in kleding, een ongemakkelijk en onzeker gevoel, een onaangename geur die sociaal hinderlijk kan zijn en huidirritatie. Botuline-toxine A kan gebruikt worden om overmatig transpireren tegen te gaan. Botox blokkeert namelijk het signaal van de zenuwen in de huid naar de zweetklieren waardoor transpiratie sterk afneemt of zelfs stopt.