Borstkasvergroting: Na de operatie

Na een borstkasvergroting is een periode van rust vereist. Hoe lang deze periode dient te zijn verschilt per patiënt. De herstelperiode varieert meestal van 1 tot 6 weken. Het wordt aangeraden om gedurende deze tijd – zowel fysiek als mentaal – zoveel mogelijk rust te nemen. Hoe minder spanning de borstkas te verduren krijgen, hoe efficiënter de operatiewonden zullen genezen.

Na een week kan de patiënt doorgaans de lichtere (huishoudelijke) werkzaamheden hervatten. Met zwaardere lichamelijke handelingen zoals sporten, fysieke arbeid en tillen dient minstens een maand te worden gewacht.

De wonden dienen droog en schoon te worden gehouden tot na verwijdering van de uitwendige hechtingen. Douchen kan dus alleen wanneer de wonden droog gehouden worden. Bovendien mag het water niet te heet zijn omdat dit zwellingen kan veroorzaken. Uitwendige hechtingen zullen één tot drie weken na de ingreep worden verwijderd. Inwendige hechtingen lossen vanzelf op.

Het wordt afgeraden om tijdens de eerste weken na de operatie op de buik te slapen. Na de fase van inkapseling kan dit geen kwaad meer. De ontwikkeling van napijn, blauwe plekken, zwellingen, verkleuringen, bloeduitstortingen en gevoelloosheid is gebruikelijk na een plastisch chirurgische operatie. Dit soort verschijnselen trekt doorgaans binnen een maand weg. Reguliere pijnstillers en/of ontstekingsremmers zoals paracetamol of ibuprofen maken de pijn na een borstkasvergroting veelal draaglijk.

De littekens kunnen beter niet worden blootgesteld aan zon of zonnebank omdat de littekens daardoor kunnen inbranden. Het genezingsproces van de operatiewond en het onderhuidse weefsel kan tot een jaar duren. Pas dan zal het uiteindelijke resultaat zichtbaar zijn.

Forse toename of afname in lichaamsgewicht kan het resultaat van een borstkasvergroting negatief beïnvloeden. Om het resultaat van een borstkasvergroting zo lang mogelijk te handhaven is het dus belangrijk om op het moment van opereren op streefgewicht te zijn en naderhand op gewicht te blijven.