Bilvergroting – Voor de operatie

Wanneer je een operatie overweegt kun je een consult aanvragen bij een plastisch chirurg. Tijdens dit consult krijg je antwoord op alle mogelijke vragen omtrent de operatie. Door bij verschillende chirurgen een consult te ondergaan krijg je doorgaans een relatief objectief beeld van de operatie en alle bijkomstigheden. Dit kan je helpen bij het besluit om de operatie wel of niet te ondergaan.

Het beoogde resultaat zal worden vastgesteld in overleg met de plastisch chirurg. Aan de hand hiervan zal de meest geschikte operatiemethode worden gekozen. Welke techniek het meest geschikt is, is afhankelijk van het biltype. Hierbij wordt rekening gehouden met de mate van verslapping, de conditie van de bilhuid en de kwaliteit en het volume van het weefsel.

Voorafgaand aan de operatie zal de algemene gezondheid van de patiënt worden onderzocht. Dit gaat doorgaans gepaard met een aantal metingen en een bloedonderzoek. Ook de billen zullen worden onderzocht. Billen bestaan uit vetweefsel, spierweefsel, bloedvaten en zenuwen, overdekt door huid. De vorm van de billen wordt voornamelijk bepaald door de elasticiteit van de huid en de verhouding tussen vetweefsel en huidweefsel. Hier zal tijdens de operatie rekening mee worden gehouden.

De meeste klinieken raden nadrukkelijk af om tot vier maanden voor de operatie te roken. Nicotine vernauwt namelijk de bloedvaten en verslechtert gezonde wondgenezing. Ook het gebruik van acetylsalicylzuurhoudende medicijnen wordt afgeraden omdat deze de bloedstolling verstoren en zodoende kunnen leiden tot overmatig bloedverlies tijdens de operatie.

Alvorens de patiënt wordt verdoofd zal de plastisch chirurg een operatiepatroon aftekenen op de billen. Dit patroon geeft exact aan waar de incisies moeten worden gemaakt en welk deel van de huid moet worden ingesneden.

Het operatiepatroon loopt doorgaans in een min of meer rechte lijn van ongeveer tien centimeter, precies over het diepste verloop van de bilplooi.