Bilvergroting – Na de operatie

Direct na de operatie worden wonddrains aangebracht in de operatiewonden om wondvocht en bloed af te voeren. Deze wonddrains worden meestal dezelfde dag nog verwijderd. Na de operatie zijn doorgaans één tot vier overnachtingen nodig in het ziekenhuis of de privékliniek ten behoeve van controle en herstel. Tijdens de periode waarin de patiënt in de kliniek of het ziekenhuis verblijft worden meestal antibiotica toegediend om infectie tegen te gaan.

Eventuele niet-oplosbare hechtingen in het huidoppervlak worden na plusminus tien dagen verwijderd. Gewoonlijk kunnen rond deze tijd de dagelijkse activiteiten ook weer worden hervat. Het is verstandig om tot zeker drie weken na de operatie inspannend werk, lange wandelingen, zwaar tillen en sport te vermijden.

De billen kunnen de eerste weken na de operatie gespannen aanvoelen. Dit houdt aan totdat de huid zich heeft aangepast aan de nieuwe vorm van de billen. Het dragen van een steunend korset of pantybroekje kan het genezingsproces versnellen en de pijn doen afnemen.

De eerste week na de operatie kan de patiënt beter niet op de rug slapen. Zo worden de billen zo veel mogelijk ontzien. Om een accurate en snelle genezing te bevorderen mogen de littekens niet nat worden. Douchen mag wel, maar niet te heet en alleen wanneer de wonden droog blijven. Blootstelling aan zon of zonnebank is onverstandig omdat dit de littekens kan accentueren

.

Iemand die bilimplantaten heeft laten plaatsen dient nimmermeer te worden geïnjecteerd in de bilspieren omdat het bilimplantaat daardoor kan worden geperforeerd. Injecties kunnen in plaats daarvan in de zijkant van het dijbeen of in de spier van de bovenarm worden toegediend.

Het eindresultaat van een bilvergroting kan onder invloed van zwaartekracht, veroudering en gewichtsschommelingen afnemen. Middels een billift kan het resultaat na verloop van tijd weer worden gerectificeerd.