Risico’s van een armlift

Napijn, blauwe plekken, zwellingen, verkleuringen, bloeduitstortingen en gevoelloosheid komen veelvuldig voor, zijn in de regel ongevaarlijk en trekken relatief snel weer weg.

Complicaties die verregaande gevolgen kunnen hebben zijn als volgt:

Infectie

Er bestaat altijd een kleine kans dat een operatiewond geïnfecteerd raakt. Het komt slechts zelden voor en het risico is dan ook zeer gering. De ernst van de infectie hangt af van de soort ziekteverwekker en de efficiëntie waarmee de infectie wordt bestreden.

Nabloeding

De gevolgen van nabloeding worden veelal voorkomen met behulp van wonddrains. Nabloedingen zijn bovendien vrij eenvoudig te verhelpen door middel van een kleine vervolgoperatie met als doel het nabloedende bloedvaatje te dichten.

Zenuwbeschadiging

Heel soms raakt een motorische zenuw beschadigd. Het deel van de arm waarin deze zenuw uitmondt kan dan niet meer worden bewogen. Meestal herstelt de motoriek zich geheel of gedeeltelijk.

Onesthetische littekenvorming

Er wordt altijd getracht de incisies zo te maken dat de operatielittekens na de ingreep zo min mogelijk opvallen. De onopvallendheid van littekens is echter niet te garanderen. Opvallende, onesthetische littekens vormen dus te allen tijde een mogelijk risico.

(Semi)permanente gevoelsstoornissen

Rond de littekens zal de huid gevoelloos raken en dit kan geruime tijd zo blijven. In enkele gevallen keert het gevoel rondom de littekens niet of niet helemaal terug.

Trombose

Trombose ontstaat zeer zelden, maar is wel een potentieel gevaar. De kans op een trombose-arm is kleiner dan 1 procent. Trombose kan op zijn beurt leiden tot longembolie. Met name roken en overgewicht vergroten het risico op trombose.

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf

Verstoorde wondgenezing en weefselversterf komen zeer zelden voor. Deze verschijnselen kunnen leiden tot tegenvallend resultaat.