Armlift – Na de operatie

Indien nodig worden na de operatie wonddrains in de operatiewonden aangebracht om bloed en wondvocht af te voeren.

De ontwikkeling van napijn, blauwe plekken, zwellingen, verkleuringen bloeduitstortingen en gevoelloosheid is gebruikelijk na een plastisch chirurgische operatie. Dit soort verschijnselen trekt doorgaans binnen een maand weg. Het wordt aangeraden om de eerste week na de operatie dag en nacht een elastisch kleefpleisterverband te dragen om wondgenezing te stimuleren.

Eventuele uitwendige niet-oplosbare hechtingen zullen één tot drie weken na de ingreep worden verwijderd. Inwendige hechtingen lossen vanzelf op.
Na een plastisch-chirurgische ingreep als een armlift is een rustperiode geboden. Het wordt aangeraden de eerste week na de operatie – zowel fysiek als mentaal – zoveel mogelijk te rusten. Hoe minder spanning de armen te verduren krijgen, hoe efficiënter de wonden over het algemeen zullen genezen.

Na een week kan de patiënt doorgaans de lichtere (huishoudelijke) werkzaamheden hervatten. Met zwaardere lichamelijke handelingen zoals sporten, fysieke arbeid en tillen dient minstens een maand te worden gewacht. Reguliere pijnstillers en/of ontstekingsremmers zoals paracetamol of ibuprofen maken de pijn na een armlift veelal draaglijk.

Douchen kan al vanaf de eerste dag na de ingreep. Het is wel belangrijk dat het verband hierbij droog blijft. Bovendien mag het water niet te heet zijn omdat dit zwellingen kan veroorzaken. De littekens kunnen beter niet worden blootgesteld aan zon of zonnebank omdat de littekens daardoor kunnen inbranden.
Forse toename of afname in lichaamsgewicht kan het resultaat van een armlift negatief beïnvloeden. Om het resultaat van een armlift zolang mogelijk te handhaven is het dus belangrijk om op het moment van opereren op streefgewicht te zijn en naderhand op gewicht te blijven.

Het genezingsproces van de operatiewonden en het onderhuidse weefsel kan tot een jaar duren. Pas dan zal het uiteindelijke resultaat zichtbaar zijn. De kans bestaat dat de littekens onder invloed van zwaartekracht en beweging ietwat uitzakken.